❮ Tillbaka till Behandlingar

Apnéskena, sportskydd & tandskydd

Det finns många olika typer av munskenor. Vissa skenor avlastar muskulatur och skyddar mot slitage av tänder medan andra ändvänds för att upprätthålla fria luftvägar nattetid. Hos oss gör vi en grundlig utredning så att du får rätt skena för dina behov.

Några av våra skenor är:
  • Apnéskena - Används för att upprätthålla fria luftvägar. Skenan jumpar fram underkäken och motverkar därmed att mjukvävnaden i svalget bromsar luftflödet vid sömn. Obehandlad sömnapné ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom.

  • Sportskydd - Vid kontaktsporter eller där risk finns att tänderna kan komma till skada rekommenderar typer som Playsafe som finns i olika varianter. Playsafe är godkänd av svenska hokeyförbundet

  • Bettskena - Hårda bettskenor är vanliga och är en effektiv terapi för patienter med smärta och funktionsstörningar från käkleder och käkmuskler. Bettskenor används även i syfte att förhindra fortsatt tandslitage till följd av bruxism. Ofta är man som patient inte medveten om sin burxism då den sker nattetid. Symtomen yttras till slut genom ilningar, ömhet i ansiktsmuskulatur och eller tänder, frakturer, blottade och nedbrutna rotytor, tandinfektion osv.

Boka tid för utredning.