Sju av tio tänder med sprickor kan räddas

Läs ursprunglig artikel här: Tandläkartidningen

Genom att sätta en krona på spruckna tänder ökar sannolikheten dramatiskt att de kan räddas, särskilt hos män, visar ny studie.

Sju av tio spruckna tänder med reversibel pulpit var fortfarande friska tre år efter att sprickan behandlades, visar en genomgång från Singapore av 184 patienter med 199 spruckna tänder. Den vanligaste spruckna tanden var första-molarerna i underkäken, följt av underkäkens andra-molarer och överkäkens första-molarer.

Av de tänder som inte klarade sig diagnostiserades två tredjedelar som irreversibel pulpit efter i snitt 1,2 år och resten som nekrotiska efter i snitt två år.

Tänder utan krona

Analyser av tänderna visade att tänder som inte fick en krona löpte mer än tre gånger så hög risk att drabbas av komplikationer. Män löpte ungefär dubbelt så hög risk som kvinnor att drabbas av komplikationer, något som forskarna menar beror på männens större bitstyrka, som kan förvärra sprickor i tänderna.

Forskarna konstaterar att korrekt hanterade kan tänder med sprickor ha ganska goda chanser att klara sig i åtminstone tre år.

Erikssonkliniken
Adress: Götgatan 21, 116 46 Stockholm   |
Tel: 08-556 987 00   |
E-post: info@erikssonkliniken.se   |
Org.nr: 556585-4683

Kontakta oss

Kontakt eller frågor kan göras via formulär nedan. Boka tid gör du enkelt via vår onlinebokning. Har du akuta besvär kan du även ringa 08 - 556 987 00.

Avbokning

Avbokning måste ske 24 timmar innan förbokad tid, annars sker debitering med 1100 kr per timme/bokad tid. Det går bra att lämna ett meddelande via e-post eller på telefonsvaren, var då vänlig och tala tydligt och meddela oss namn, personnummer och vilken tid du vill avboka/ändra.